Anouk: Ik heb het emotie-eten inmiddels aardig onder controle. Gezond eten lukt me nu redelijk goed. Ik ontbijt dagelijks, eet keurig mijn salade, soep of twee volkorenboterhammen als lunch en ik kook zes keer per week. Bovendien wandel ik nu om de dag een half uur en de sportschool bezoek ik ook iedere week. Resultaat op de weegschaal: GEEN! Ik val niets af! Hoe kan dat?
Herkenbaar? Helaas wel voor een deel van de vrouwen die wij begeleiden. Als je stap voor stap gezonder bent gaan eten, als je vrijwel geen snoep- en snaaibuien meer hebt en je bent lichamelijk actiever geworden, dan zou je automatisch moeten afvallen.
1. Je lichaam krijgt nu namelijk veel minder calorieën binnen dan voorheen.
2. Je verbrandt meer calorieën doordat je meer beweegt.
Minder calorieën erin en meer calorieën verbranden, dat ‘moet’ je terug zien op de weegschaal.
Val je niets af? Kom je zelfs aan? Terwijl je het EMOTIE-ETEN onder controle hebt en je inmiddels regelmatig en gezond eet? FRUSTREREND! Dan is het tijd naar andere oorzaken te kijken.
Veel voorkomende redenen waarom je nog niet afvalt, terwijl je aantoonbaar gezond eet en goed beweegt:
1. Je hebt meer spiermassa gekregen door het vele sporten
2. Trage Schildklier
3. Veel gelijnd
4. Medicatie
5. Slaaptekort
6. CHRONISCHE STRESS
Van chronische stress worden veel mensen zwaarder. Zelfs als je gezond eet en goed beweegt. De boosdoeners zijn ADRENALINE en CORTISOL. Cortisol zorgt ervoor dat je vetopslag toeneemt, zonder dat jij te veel of verkeerd eet! Je wist al dat stress verkeerd is voor je humeur, gemoedstoestand, bloeddruk, cholesterolwaarde. Van al die stress kun je dus ook nog eens zwaarder worden! Hopelijk is dit gegeven een wake-up call voor je om te zorgen voor ontspanning. Want uiteraard denken we allemaal…. vanavond, of morgen, of volgende week gaan we het rustiger aan doen. Onderstussen jaagt de adrenaline en cortisol door ons lijf.
Adrenatine en cortisol komen vrij als jij stress ervaart. Het lichaam geeft bij stress het signaal dat VECHTEN of VLUCHTEN nodig is. HIer voor heb je brandstof nodig in de vorm van glucose. Cortisol geeft het signaal dat je snel suikers nodig hebt, dus krijg je trek en ga je eten. Het liefst iets zoets of iets dat gemakkelijk en snel verteert. Dit leidt tot een stijging van je bloedglucose gehalte. Dat is mooi. Daarmee kun je een sprintje trekken om de trein te halen, je werk precies om 17.00 af hebben of je peuter achterna rennen.
Als de stress chronisch wordt, door zorgen, werkdruk of voortdurende social media berichten dan blijft je lichaam om brandstof in de vorm van glucose vragen. Je bloedglucose waarden kunnen hierdoor te hoog worden. Het lichaam geeft dan INSULINE vrij. Insuline zorgt ervoor dat het teveel aan glucose tijdelijk in je spieren wordt opgeslagen. Deze extra glucose kun je weer terughalen als je moet VECHTEN, VLUCHTEN, SPORTEN, lang gaat fietsen etcetera. Allemaal mooi, zoals het lichaam werkt!
Echter: op een gegeven moment krijgen CORTISOL en INSULINE ruzie. Als jij blijft stressen, dan wil cortisol steeds dat er glucose in je bloed komt (“Eet zoet!!”) en insuline wil het teveel aan glucose uit het bloed halen en in de spieren opslaan. Als dit te lang duurt, dan kunnen de spieren het teveel aan glucose niet meer opslaan. Het teveel aan glucose wordt dan in de VET-CELLEN opgeslagen. Resultaat: je wordt zwaarder.
Een heel verhaal. Mogelijk ook een complex verhaal. In het E-book Help ik val niet af – Zwaarder door stress – Lichter door ontspanning staat het allemaal op een rij.
Lees hierin hoe je lichter wordt door acute stress en zwaarder door chronische stress. Met oefeningen om jouw stress-triggers in beeld te krijgen en uiteraard met ontspanningsoefeningen.