• Wil jij Mindfulness en Mindful eten toepassen in je begeleiding?
  • Wil je met een Workshop ‘Mindful chocola eten’ nieuwe cliënten aantrekken?
  • Doe dan mee met de interactieve en heerlijk ontspannen nascholing Mindful eten.
  • En geniet van een mindful stille lunch.

Voor wie is dit programma?

De nascholing Mindful eten is bedoeld voor voedingsprofessionals die willen kennismaken met mindfulness (aandachtstraining) en willen ervaren hoe zij technieken en oefeningen van Mindful eten praktisch kunnen toepassen in de begeleiding van hun cliënten.

Tevens leer je hoe je een workshop ‘Mindful chocola eten’ kunt organiseren waarmee je onder meer nieuwe cliënten naar je praktijk trekt. Zie het complete Programma Mindful eten.

Een interactieve praktische nascholing

De theorie is beknopt. Je ontvangt een literatuurlijst voor nadere studie. De nascholing is inclusief verplichte voorbereidende opdrachten waarmee je zelf ervaring opdoet met mindfulness en mindful eten.

Mindfulness wil zeggen opmerkzaamheid, bewust met je aandacht aanwezig zijn in het hier en nu. Het betekent dat je met aandacht naar je eigen gedrag kijkt, in rust, vriendelijk, zonder oordeel. Mindfulness is een methode waarmee je leert bewust naar je lichaamssignalen en gedachten te kijken zonder iets te willen veranderen. Mindful eten betekent onder meer: met aandacht eten.


Marloes Mulder, diëtist Enschede: “Praktische scholing. Goed om van te voren te oefenen en te ervaren en veel kunnen oefenen in groepjes op scholingsdag.”

Davida van der Schuit, dietist Sneek: “Goed om zelf Mindfulness en mindful eten te ervaren.”

Lia Cruiming, gewichtsconsulent Ede: “Goede aanvulling voor begeleiding emotie-eters. Ik ga nu zelf een workshop Mindful chocola eten geven.”

Hilda Mossink, voedingscoach Amersfoort: “Goed om achtergrond van invloed v ontspanning op bewustzijn en eetgedrag te kennen. Praktisch door afwisseling en veel zelf oefenen.”

Na de nascholing kun je jouw cliënten begeleiden en oefeningen laten doen met:

  • mindfulness: lichamelijk ontspannen in 15 minuten (bodyscan)
  • mindful proeven en eten
  • het onderscheiden van 7 soorten honger
  • het herkennen van het verzadigingsgevoel
  • het herkennen van de daadwerkelijke behoefte (bijvoorbeeld rust, een luisterend oor of waardering) wanneer er de neiging is naar eten te grijpen.
  • richtlijnen voor mindful eten (eten voorbereiden met aandacht, dankbaar zijn voor het eten, bewust proeven, goed kauwen, geen afleiding, kleine happen, pauzes tussendoor nemen)
  • en je kunt een workshop “Mindful chocola eten” organiseren en verzorgen.
Deelnemen aan deze nascholing 