Zomervakantie - Emotie-eten de Baas

Zomervakantie

Zomervakantie

Eindelijk, nog een paar weekjes en dan heb je vakantie! Voor veel vrouwen betekent dit niet alleen tijd voor jezelf en/of gezin maar ook weer onzekerheid over het gewicht tijdens de vakantie, stress over de keuzes die je ‘moet’ maken, het gevoel hebben niet van je vakantie te kunnen genieten en het er dan maar bij laten en dan na de vakantie er weer tegen aan te gaan.

Rust of vicieuze cirkel?

Hoe mooi zou het zijn als je het dit jaar anders gaat aanpakken? Meer rust, van de vakantie genieten, maar ook genieten van het ijsje of de pizza dat je een keer neemt zonder daar een schuldgevoel aan over te houden. Als emotie-eter is het soms lastig je schuldgevoel opzij te zetten en niet te vervallen in de vicieuze cirkel waar je altijd weer in terecht komt.

Waarom wachten tot na de vakantie en het risico lopen dat de kilo’s er zeker bij komen? Maak voor de vakantie begint een plan voor jezelf over hoe je de vakantie aan wilt pakken.

Hierbij alvast enkele tips om je op weg te helpen:

  1. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk lekkers in huis hebt, zodat als je thuis bent in de vakantie je niet snel in de verleiding komt. Maar ook op vakantie hoeven de kastjes/mandjes niet vol te liggen met alleen maar lekkers “omdat het vakantie is”.
  2. In de vakantie is het makkelijk om snel je ritme met het eten te verliezen, maar probeer zoveel mogelijk je ontbijt, lunch en avondeten erin te houden zodat de basis goed is.
  3. Kies voor gezonde tussendoortjes zoals (zomer)fruit: aardbeien, kersen, abrikozen, druiven, nectarines, watermeloen maar ook snoeptomaatjes, worteltjes, eventueel met een dip erbij. Ook een handje ongezouten noten is een goede keuze.
  4. Drink voldoende op een dag (1,5-2 liter), denk aan thee, koffie, zuivel en het liefst veel water. Dit kan je op smaak maken met munt, komkommer, gember of citroen maar ook water met bubbels en een smaakje is een goed alternatief en maakt voldoende drinken makkelijk!
  5. Als je jezelf voorneemt niks lekkers te nemen tijdens de vakantie, gaat het bij voorbaat al mis. Het gaat er om dat je keuzes maakt, maar niet te streng bent voor jezelf. Dus als je met familie een dagje weg bent kun je bijv. de keuze maken om fruit mee te nemen voor als de rest een ijsje neemt zodat je ’s avonds een patatje kunt eten.
  6. Ook in de vakantie is het makkelijk om in beweging te blijven, zowel thuis als op vakantie. Ga lekker wandelen, ga met de kinderen naar het strand, park, fietsen, skeeleren etc.
  7. Streef niet naar gewichtsverlies tijdens de vakantieperiode, het is al lastig genoeg. Een doel kan zijn om te genieten van de vakantie en stabiel te blijven in gewicht.

Hopelijk helpt je dit om de vakantie met een goed gevoel te beginnen en ook met een goed gevoel te eindigen. Geniet van de tijd voor jezelf, voor meer tips kijk nog wat rond op de site of luister de podcast over zomervakantie!

Fijne vakantie!