Zo lastig, deze tijd van het jaar! - Emotie-eten de Baas

Zo lastig, deze tijd van het jaar!

Deze periode is zo lastig! Sint Maarten snoep, overal pepernoten, chocoladeletters, banketstaven en dan moet de kerst nog komen. Guur weer, dus tijd voor warme chocolademelk met slagroom.” Veel mensen komen verzuchtend bij ons binnen. “Het is geen handige periode om iets aan mijn gewicht te doen”. Heel begrijpelijk. Met als resultaat dat veel mensen, die graag lichter willen zijn, in januari 3 kilo zwaarder zijn. Schuldgevoel en een streng dieet volgen. Oh zo jammer.

Verleidingen, je komt ze deze weken inderdaad overal tegen. Overgebleven Sint Maartensnoepgoed, schaaltje pepernoten op je werk, op de balie bij de supermarkt en kapper, een banketstaaf van de baas. Dat maakt deze periode voor ‘lijners’ en voor mensen die last hebben van verleidingseten inderdaad moeilijk. 

Tja. Deze periode komt ieder jaar terug. Je kunt de lastige situatie uit de weg gaan door van november t/m 2 januari Nederland in te ruilen voor de zon. Als dat niet haalbaar lijkt, als je dus de lastige situatie niet kunt veranderen, dan is het de vraag hoe jij beter met de verleidingen om kunt gaan.

Hoe kun je het dit jaar anders doen? Hoe geniet je van de feestdagen en zorg je tegelijk goed voor jezelf en je lichaam?

1. Geniet 100% maar alleen op de feestdagen zelf. Geniet van pepernoten, banketstaaf of een chocolademuis uitsluitend op 5 december. De weken en dagen ervoor zie je al het lekkers, je constateert dat het verleidelijk is, maar je bedankt. Je weet dat je op 5 december heerlijk kunt genieten. Jouw beloning komt op 5 december. En je wordt nu al iedere dag beloond met een goed gevoel over jezelf!

2. Voel je na het genieten op een feestdag niet schuldig. Schuldgevoel zorgt er meestal voor dat je je ellendig voelt, dat je niet logisch denkt en het gevoel krijgt “het maakt nu toch allemaal niets meer uit, ik heb het verknald, ik kan net zo goed de rest van de week of maand door gaan met snoepen”. Dat werkt uiteraard averechts. Houd je aan je eigen afspraak: ‘ik geniet op de feestdagen en dat mag’. Een schuldgevoel is dus onterecht. 

3. Pak je gezonde normale ritme de dag daarna direct weer op. Uiteraard is er nog snoepgoed of banketstaaf over op 6 december. Neem er niet van, geef het weg of laat je huisgenoten er van genieten.

4. Bedenk wat jij echt graag wilt deze periode. Heb je behoefte aan nog meer drukte en gezelligheid, of wil je liever, zoals heeeel veeeel vrouwen met mij, rust en ontspanning. Na de Sint intocht en een kinderfeestje met onze weekendpleegkinderen lag ik om 19.30 met hoofdpijn in bed. Tja. Voor het Sinterklaas vieren met mijn volwassen familieleden heb ik dit jaar bedankt. Bleek dat iedereen dit een goed idee vond!

5. Houd voor ogen dat al die verleidingen te veel zijn. Jij hoeft er niet aan mee te doen. Logisch dat supermarkten willen verdienen aan feestdagen. Logisch dat de winkels vol staan met snoepdisplays. Begrijpelijk dat alle vrouwen (ja inderdaad, wij doen het zelf!) niet voor elkaar onder willen doen en gretig extra veel lekkers ‘voor de gezelligheid’ in huis halen. De verleidingen zijn overweldigend. Het helpt als je er niet aan mee doet, of heel bewust en beperkt. Ik kan eenvoudig langs de Sinterklaas displays lopen. Voor de kleine kinderen haal ik mini cadeautjes voor in hun schoen. “Al dat snoepgoed is niet voor mij. Dat is bedoeld voor anderen” en verder ga ik, met mijn winkelkar naar de zuivelafdeling. 

En als bonus tip, die voor het hele jaar geldt: 

6. Houd voor ogen waarom je fitter, slanker en gezonder wilt zijn. Wat is ook al weer jouw wens, je verlangen? Je wilt je goed voelen en trots zijn? Top! Zorg dan dat je goed voor je lijf zorgt en dat er in deze periode geen kilo’s bij komen.

Je wilt fit zijn? Mooi! Eet dan geen chocola, banketletters etc. Van deze suikerbommen gaan je bloedsuiker peil enorm schommelen. Binnen 5 minuten heb je veel energie en daarna voel je je lusteloos… de verleiding van meer zoet is dan groot!

Je wilt gezond zijn om met je kinderen te kunnen spelen, je werk te kunnen blijven doen, je opleiding af te maken? Prachtig. Rust, reinheid en regelmaat in je eten helpen je. 

Je wilt slanker zijn om je beter te voelen? Prima. Houd die gedachte elke dag vast. Gewicht verliezen is echt een zaak van stap voor stap doorzetten. Iedere maand dat er 1 of 1,5 kilo afgaat is super. Ook in november en december kun je goed voor je lijf zorgen.

Geniet van de feestdagen en zorg goed voor jezelf en je lijf! Welke tip heb jij? Deel het met ons en maak kans op een gratis boek “Liefde in plaats van chocola”