Was jij gezond en gelukkig in 2016? - Emotie-eten de Baas

Was jij gezond en gelukkig in 2016?

keep_calm_and_ask_was_i_happy_and_healthy_in_2016Massaal ontvang je ieder jaar wensen voor geluk, voorspoed en gezondheid. Het stroomt binnen via je brievenbus, Facebook, apps of je ontvangt ze live met bijbehorende zoenen.

Wat heb jij jezelf gewenst voor 2016? Gezondheid? Geluk? Een nieuwe baan? Een geliefde? Harmonie in je gezin? Een fit lichaam?

2016 nadert zijn einde. Tijd voor een terugblik. Zijn je wensen uitgekomen? Wauw, gefeliciteerd! Is je dat gelukt door ‘alles los te laten en te vertrouwen op de kosmos’ of heb je zelf gericht actie ondernomen?

Persoonlijk geloof ik niet zo in de kosmos. In mijn ervaring werkt het wel als ik

1. zelf goed weet wat ik anders zou willen

2. een soort stappenplan maak om dit mogelijk te maken

3. mijn wens en plan deel met mensen om mij heen…. dat geeft extra druk of stimulans om aan de slag te gaan.

4. echt geloven dat mijn wensen realistisch zijn en dat ik ze dus kan laten uitkomen

Als ik mijn wensen helder heb, als ze enigszins realistisch zijn en als ik er vervolgens tijd en positieve energie aan besteed en mij niet steeds laat afleiden door korte termijn verlokkingen, ja dan kunnen er mooie dingen gebeuren.

Ad 1. Mijn wensen voor 2016: meer vrije tijd om te fietsen, moestuinieren en lummelen. Mij oriënteren op leven in een woongroep aangezien ik niet meer alleen wilde wonen. Oh ja, en een blijvende liefdevolle relatie met een goede man. Deze wens was er al veel langer en hobbelde inmiddels op de achtergrond mee. Het hogere doel van mijn wensen: tevreden zijn over mijn leven.

Ad 2. Mijn stappenplan: een deel van mijn werk afstoten. Heel spannend. Maar de kaasschaaf methode bleek niet te werken. Mijn agenda bleef te vol. De woongroep: ik heb mij aangesloten bij een initiatief in mijn regio.

Ad 3. Voorheen zuchten mijn familie en vriendinnen als ik ‘weer geen tijd’ had i.v.m. werk. ‘Je zou toch minder werken?!’ Nu zijn ze blij dat ik relaxte werkweken heb. Velen zijn benieuwd naar de woongroep ontwikkelingen. Dat stimuleert tot doorzetten.

Ad 4. Resultaat: ik heb dit jaar maximaal 4 dagen per week gewerkt en 0 avonden. Mijn 14 weken vrij waren heerlijk. De woongroep: veel vergaderd. Interessante processen. Nog geen pand gekocht :-(.  En de vaste relatie? Op 2 januari ontmoette ik mijn prins zonder paard en inmiddels wonen we samen ;-).

Hoe is het jou vergaan in 2016? Had je helder wat je anders wilde in het leven? Henk wel. Henk heeft ca. 6 jaar geleden een maagverkleining ondergaan. Is 50 kg afgevallen. Eet sindsdien gezond en heeft veel gesport. In 2016 kwam de klad in zijn gezonde leven, o.a. door het verlies van zijn vader. Hij verzorgde zichzelf, zijn huis, zijn sociale contacten en zijn financiën minder goed. Hij kwam 15 kg aan en trok aan de bel. ‘Zo wil ik het niet, zo doorrommelen’. Henk heeft een stappenplan gemaakt om qua eten, beweging, sociale activiteiten en financiën weer gezond(er) te worden. Het lukt hem om zich bij heel veel keuzes af te vragen: ‘brengt dit mij dichter bij mijn doelen?’ Installeer ik mij om 20.00 met bier en chips op de bank of ga ik toch naar de voetbaltraining? Blijf ik zondag thuis hangen en me vervelen of geef ik me op voor de iets te spannende single-wandeltocht?

Hoe kijk jij terug op 2016? Waar ben je trots op en blij om? Wat wil je in 2017 anders doen? Mijn uitnodiging: blik terug op je jaar. Kijk zonder oordeel. Mogelijk zijn er wensen die je nog niet behaald hebt. Jammer. Ga na hoe dat komt. Had je stiekem andere wensen? Hebben de korte termijn verleidingen als bankhangen, jezelf vertroetelen met uitslapen of chocola, het regelmatig gewonnen van je langere termijn wensen om fit, slank, vrolijk en tevreden te worden? Tja, zo kan dat gaan. En de zaken die je wel veranderd hebt? Wat was je succesformule? Deze succes-aanpak kun je in 2017 toepassen op nieuwe wensen.

Wat is er bij jou in positieve zin veranderd in 2016? Deel het met ons en maak kans op een gratis exemplaar van het boek “Liefde in plaats van chocola”.