Verleidingen weerstaan is hartstikke moeilijk! - Emotie-eten de Baas

Verleidingen weerstaan is hartstikke moeilijk!

‘Het zijn maar een paar dagen, de feestdagen, niet een hele maand’.

Herken je deze gedachte? Als alle cliënten het weer hebben over de moeilijke feestmaand?

Ze geven aan soms overweldigd te worden door de momenten van verleiding en jij denkt: Je hoeft toch niet alles in je mond te stoppen? Klopt! maar die vaardigheid heeft jouw cliënt niet.

Dus kom je met allemaal goed bedoelde tips….

Jouw cliënt kan alleen niks met jouw tips. Sterker nog, jouw cliënt ervaart nu 2 problemen. Hij kan niet omgaan met verleidingen en hij stelt jouw ook nog eens teleur…( en zichzelf ).

Verleidingen zijn lastig? JA! Erken dat het hartstikke moeilijk is. En leer ze vaardigheden waardoor ze beter nee kunnen zeggen.
Eerst wat psycho-educatie…..
Verleidingen zijn krachtig vanwege de onmiddellijke beloning die ze bieden.

Pepernoten smaken heerlijk en geven onmiddellijk een positieve prikkel aan je brein. Om jezelf uit te dagen daar nee tegen te zeggen ten gunste van de langetermijn doelen, zoals gewichtsverlies of een gezondere leefstijl, heet zelfbeheersing.

Maar zelfbeheersing is niet oneindig.

Het is als een spier die vermoeid kan raken na herhaald gebruik. En reken maar dat je gebruik maakt van deze spier! Misschien juist wel meer tijdens de feestdagen. En als je dan moe, en wat overprikkeld de winkel in gaat terwijl je zelfbeheersing al op is, probeer dan nog maar eens NEE te zeggen. En dan zeg jij ook nog eens tegen cliënt: ‘je moet het niet in huis halen’.

Wij stellen een andere strategie voor:

Erken dat zelfbeheersing geen onuitputtelijke bron is. Dus maak bespreekbaar wat de client doet wanneer hij voelt dat hij moe is….beter niet naar de winkel?

Maak een plan voor de feestdagen. Nodig de cliënt uit om de hele maand december in kaart te brengen. Wat gaat wanneer gebeuren en laat de cliënt dan kiezen. Wat ga je wel doen en wat niet. Wil de client alles? Prima, dat hoef jij niet op te lossen. Vraag of de cliënt bereid is om zijn verwachtingen met betrekking tot zijn gewicht bij te stellen.

Vraag de cliënt of er een ondersteunend netwerk gecreëeerd kan worden. Misschien een keer geen chocoladeletter van de baas? Kerstpakketten weggeven aan een voedselbank?

Leer de cliënt met mildheid te kijken naar zijn gedrag.

Het is geen ramp als je cliënt af en toe wel toegeeft aan de verleiding. 1 overtreding maakt het niet gelijk helemaal mislukt. Belangrijker is leren van die momenten.

Wil je dit volgend jaar doen met een beetje hulp?

Geef je dan op voor de nascholing Emotie-eten de baas of Coachend begeleiden of beter nog…geef je gewoon op voor allebei. Goede start van het jaar 2024.

Coachend begeleiden + Emotie-eten de baas basis met korting in 2024 – Emotie-eten de Baas

Warme groet,

Sara en Judith