Vakantie - heerlijk de boel de boel laten? - Emotie-eten de Baas

Vakantie – heerlijk de boel de boel laten?

Bijna vakantie! Evelien kijkt me gelukzalig aan. “Dan heb ik recht op uitslapen, heerlijk eten, eindelijk niet lijnen, brood, pasta, oh pizza, iedere dag een ijsje met de kinderen, geen gestress aan mijn hoofd over eten en m’n gewicht, luieren, niet naar de sportschool”.

Evelien lijkt in het Alles of Niets patroon te zitten. De afgelopen maanden is ze zeer actief bezig geweest met afvallen. Er is 8 kilo af in 3 maanden. Net op tijd voor de rokjes en bikini-tijd. “Afgezien? Tja, geen brood en pasta, dat was lastig. Voelde me een konijn met iedere dag een bak sla. Drukke agenda door 3 keer per week naar de sportschool. Vonden m’n man en kinderen iets minder gezellig. Maar nu gaan we samen 4 weken genieten!”

Herkenbaar? Veel mensen die perfectionistisch zijn volgen een Alles of Niets strategie. Je start fanatiek met High Intensity Training, amandelbrood, smoothies en zero Koolhydraten. Afvallen lukt met zo’n aanpak zeker. Na 1 week, 2 maanden of 1/2 jaar ben je er helaas klaar mee. Te zwaar, te moeilijk, niet vol te houden, je bent te zielig. Je wilt op de bank i.p.v. zweten in de sportschool, een goed gevulde pizza in plaats van een bak sla.

Eén keer de sportschool overslaan: “mislukt! Een mooie reden om deze week helemaal niet meer te gaan. En ach, daarna gaan we al de koffers pakken. Eén keer een ijsje: dom stom, had ik niet moeten doen. De dag is nu toch al verpest. De week ook. In september pak ik het wel weer op”.

Bij de Alles of Niets aanpak blijkt het schuldgevoel overactief te zijn en het gezonde verstand ver te zoeken. Wat zou jij tegen een vriendin zeggen die super fanatiek start met sporten en lijnen en het na 1 maand helemaal opgeeft omdat ze in de vakantie een pizza heeft genomen? Inderdaad. Voor een ander kun je wel zien dat een onnodig strenge aanpak gegarandeerd leidt tot teleurstelling en vervolgens tot snoep- en snaaibuien. Met een strenge aanpak maak je het jezelf echt onnodig moeilijk. Zet je Alles of Niets strategie daarom overboord.

Mijn uitnodiging: vergeet de challanges. Gebruik je gezonde verstand om stap voor stap meer in beweging te komen en gezonder te gaan eten. Je oma zou het kunnen zeggen. Saai? Het blijkt de enige manier om op blijvend gezond, fitter en lichter te zijn. Dat heb je zelf waarschijnlijk ook al ervaren. Kijk de kunst af van mensen die een goed postuur hebben en zich gezond en fit voelen. Zij leven niet van de ene naar de andere lijnpoging. Zij genieten, matigen als ze een paar kilo aangekomen zijn en zijn het hele jaar redelijk in beweging.

Geniet deze zomer dus volop van je vrije tijd, van je rust, zon, zee, bergen of je achtertuin. Geniet van lekker koken en samen eten. Ga extra bewegen juist nu je er tijd voor hebt. Evelien: “wauw, dan zou ik zonder 3 kilo extra terugkomen van vakantie”.

Wat zijn jouw tips om deze vakantie je Alles of Niets patroon te doorbreken? Deel het hieronder. Anderen kunnen veel baat hebben bij jouw aanpak!