Trots en Vervuld of Leegte Gevuld? - Emotie-eten de Baas

Trots en Vervuld of Leegte Gevuld?

 width=“De afgelopen week is het super gegaan! Tot mijn eigen verrassing. Druk bezig met de bruiloft van mijn zusje. Veel werk, maar het wordt geweldig. Nauwelijks tijd gehad om te zitten. Laat staan om uren op de bank te hangen met chocola of chips. Helemaal blij!” Stralend en enthousiast kijkt Annieke mij aan.

Vorige maand voelde Annieke zich niet TROTS of VERVULD. “Ik voel me sloom en kom nergens toe. Daar baal ik enorm van. En ja, dan ga ik snaaien”.

“Ik verveel me terwijl ik genoeg klussen te doen heb. Op het werk ligt er nog een stapel achterstallig werk en in onze tuin kan ik me ook uitleven. Maar ja. Ik kom er niet toe.

Ik voel me dan ’s avonds leeg en ontevreden. Alweer een reden om te gaan snaaien”.

Herkenbaar, deze verzuchtingen van Annieke? Voor mij wel. Ik kan, zeker met mooi weer, behoorlijk tegen bepaalde klussen aanhikken. Ik vertoon allerlei vormen van uitstelgedrag; nog een kopje koffie maken, even bellen, lang de hond uitlaten en we zijn alweer 3 uur verder. Levert dat VERVULLING op? Bij mij niet. Het zorgt voor ONTEVREDENHEID en een gevoel van ZIELIGHEID. Goede redenen om mijzelf te troosten met chocola of een gevulde koek bij de koffie.

Als ik er voor zorg dat ik wel 1 of 2 klussen geheel af heb, dan voel ik mij TEVREDEN EN VERVULD.

Vaak houd ik dan tijd en energie over om alsnog wat leuks te gaan doen, zoals een duik in het zwembad nemen of een terrasje pakken.

Annieke zit gelukkig weer helemaal in de flow van TROTS en VERVULLING. “Maar hoe doe ik dat straks, na de bruiloft, als ik weer in mijn gewone ritme kom?” Tja, hoe doe je dat? Wat voor mij werkt is iedere ochtend te bedenken wat ik wel en niet kan doen op die dag. Soms heb ik strakke deadlines en afspraken waar ik niet onderuit kan. Dan is het een kwestie van doorwerken. Als ik weinig afspraken heb en me sloom voel, dan helpt het om die dag 1 of 2 klussen te kiezen die ik wel kan doen. Dat geeft zoveel meer voldoening dat van alles willen en tot niets komen.

Annieke gaat na de bruiloft iedere week een plan maken om te zorgen voor een GOED GEVOEL. Voor haar betekent dat dat zij naast haar werk, iedere dag samen met haar man 1 klusje in de tuin doet. Gegarandeerd dat de tuin er binnenkort weer prachtig bijstaat.

Hoe werkt dat bij jou? Wanneer voel jij je ONTEVREDEN en VUL je de LEEGTE met ETEN? Wanneer voel jij je TROTS EN VERVULD?