“Ik werd ’s nachts om drie uur uit bed gebeld met het verzoek naar het ziekenhuis te komen omdat mijn zoon een ongeluk heeft gehad. Dat was het begin van een paar heel stressvolle dagen met veel onzekerheid. Mijn man en ik waren veel in het ziekenhuis en als we thuiskwamen, waren we moe en bang. Als dit drie maanden eerder zou zijn gebeurd, dan had ik mijn angst, stress en moeheid weggegeten met veel chocola, koekjes en stukken worst. Nu weet ik inmiddels dat chocola, koekjes en worst er niet voor kunnen zorgen dat vermoeidheid, angst en stress verdwijnen. Integendeel: na korte tijd komen die emoties in alle heftigheid weer terug en dan heb ik er ook nog een schuldgevoel bij omdat ik weer eens teveel gegeten heb. Nu is het mij gelukt om die eerste meest angstige dagen na het ongeluk zonder eetbuien door te komen. Ik kookte gewoon een gezonde en lekkere maaltijd: soms een uur eerder dan gebruikelijk, maar dat voorkwam dan wel een eetbui. Of bij thuiskomst uit het ziekenhuis maakte ik eerst een pot lekkere warme thee, schilde in alle rust een appel, legde die op een bordje en ging een half uurtje zitten, uitrusten, thee drinken en een appeltje eten.”
Heidi

“Wat ik heb bereikt: veel meer energie, meer zelfvertrouwen, lekkerder in mijn vel. Ik weet nu wat ongezonde voeding met mij doet. Waar ik het meest trots op ben: dat ik mijn afhankelijkheid van suiker heb doorbroken.”
Marijke Kramer

“12-13 kg afgevallen en inzicht in wanneer ik ga snaaien. Ik heb meer aandacht voor mijzelf opgeëist. Ik ben meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. Ik sta weer op het punt het leven weer volop aan te kunnen, na een aantal moeilijke jaren.”
Inge van Bergen

“Ik eet meer en ik heb daardoor minder eetbuien!! Ik voel me veel fitter en gezonder. Ik kijk nu anders naar mezelf: ik ben goed zoals ik ben, dit staat los van mijn gewicht.”
Petra Niemeijer

“Mijn man heeft wisselende diensten en werkt veel tijdens avonden en weekenden, daar ben ik niet echt blij mee. Als hij dan eindelijk een weekend vrij heeft, dan vind ik dat heerlijk! Dan haal ik wat lekkers bij de koffie en ’s avonds genieten we altijd van wijn of bier. Daar horen uiteraard hapjes bij; een schaaltje kaas, worst, een zakje chips, zo gezellig! Fenna: ‘Waar geniet je nu echt van als je man een vrij weekend heeft? Ik hoor je alleen over eten.’ Wendy: ‘Tja, uiteraard van het rustige samenzijn. Lekker samen op de bank een film of detective kijken. Idioot hè dat ik daar altijd eten bijzet. Het lijkt zo kaal zonder lekkere hapjes.” Wendy twee weken later: ‘Het is heel bijzonder: ik heb voor het eerst vrijwel niets ingeslagen voor het weekend! Mijn man miste niets, maar ik toch nog wel. Als tussenstap eet ik nu paprika en wortels, dat ziet er ook leuk uit. Mijn man moet lachen om mijn kauwbehoefte, maar hij vind het prima zo.”
Wendy

“Gewichtsverlies van ruim 11 kg en een stuk meer zelfvertrouwen. Ik heb nu weinig behoefte meer aan snoep, koek en chocola. Alleen de chips nog!”
Rina Speelman

“Ik kan me zo goed voorstellen dat het voor jullie zoetekauwen moeilijk is om van de taart en koekjes af te blijven. Datzelfde heb ik met hartigheden, alhoewel het heel goed gaat om van de chips af te blijven. Ik heb een goede balans gevonden van gezond eten en bewegen. Ik ben mij ervan bewust als ik eens de neiging krijg om ongezonde dingen te eten. Vaak lukt het om mijn vervelende gevoel op een andere manier op te lossen, heel soms niet, maar dan neem ik wat anders dan chips, ook simpelweg omdat het niet in huis is. Ik word sterker, door dingen te verduren (dat is niet altijd gemakkelijk), maar durf mijn emoties ook meer ruimte te geven. Liever een avond huilen, dan een avond eten! Alhoewel, je krijgt er zo’n raar gezicht van!”
Anja

“Gisteren heb ik zes witte paaseitjes gegeten. Niet goed, maar na zes stopte ik, omdat ik het gewoon niet lekker meer vond. Wat een fijne ontdekking!”
Karin

“Goedemorgen Fenna, wat leuk om wat van je te horen. Er zijn veel dingen gebeurd hier, veel dingen zijn veranderd. Het klopt dat het afvallen ook bij mij goed gaat, ik sta nu voor de tweede keer stil, maar ik ben in totaal al 25 kilo afgevallen. Van maatje 50 naar 44/46. Echt super en het voelt ook heel goed. Ik hoorde al van Evelien over meewerken aan een artikel: ik zou daar graag aan mee willen doen. Ik vind het echt super wat je doet, het heeft veel voor mij betekend. Ik denk dat je nog veel voor heel veel mensen kan betekenen die in dezelfde situatie zitten. Mijn emoties wegeten kan ik niet meer, het werkt niet eens meer: geweldig! Want dat heeft het leven voor mij emotioneler en reëler gemaakt, maar ook zoveel bewuster, heerlijk is dat. Genieten en bewuster leven. Samen met Evelien wandel ik nog twee keer in de week, nu met het betere weer wandelen we meer dan dat we zwemmen. We pakken nu drie bruggen en dan zijn we met ruim een uur weer terug. Ook is het bijzonder dat ik aan de workshop bij jou een hele leuke vriendin heb overgehouden. Wat betreft de tekst op mijn bedankkaartje, je mag de tekst gebruiken hoor, ook wel met mijn complete naam. Ik heb geen geheimen en ik ben er zelfs trots op dat ik vorig jaar de stap heb gezet om naar jouw bijeenkomsten te gaan, dat heeft alles veranderd. Nogmaals bedankt!
Therèse

Sara en Judith eigenaren Emotie-etendebaas.nl

Over Sara van Grootel en Judith van Gennip

Diëtisten, eigenaren en docenten.

E-mail: info@emotie-etendebaas.nl

Lees ons verhaal 