Ontspannen Feestdagen gewenst - Emotie-eten de Baas

Ontspannen Feestdagen gewenst

 width=De Feestdagen, het blijft een interessante combinatie van gezelligheid, vrije dagen, stress en verplichtingen.  Zucht.

Hoe zou het zijn als je dit jaar vooral voor ontspanning en verbinding zorgt? Stel je eens voor dat je de komende dagen en weken GENIETEN in gedachten houdt?

Uiteraard zijn er deze perioden afspraken en verantwoordelijkheden. Wellicht vind je het geweldig om je (schoon)ouders op bezoek te krijgen met de feestdagen. Misschien ook niet. Mijn uitnodiging is om GELIJKMOEDIG en ONTSPANNEN de feestdagen te ervaren.

Hiermee zorg je goed voor jezelf en daarmee ook voor je naasten.

Beschouw je lichaam deze periode als een tempel. Stouw je maag en darmen dus niet 3 of 4 dagen vol met hapjes, borrels, kerstkransjes, 5 gangendiners en bonbons. Zorg dat je na de feestdagen trots bent op jezelf: je hebt genoten van lekker eten, zonder dat dit je extra gewicht heeft opgeleverd.

Check regelmatig of je nog ONTSPANNEN bent. Voel je de stress opkomen omdat je de optimale kerst servetten niet kunt vinden? Who cares? Er zijn altijd rode of witte servetten te koop. Maak je je zorgen of je soufflé wel lukt? IJs met vruchtjes is wellicht een gemakkelijker toetje.

Hoe doe je dit? Lees de 10 tips voor meer rust, verbinding en minder kcal

1. Houd je vaste structuur van ontbijt, lunch en avondeten – Kerstdiner – aan. Je weet zelf dat je lichaam daar beter op gedijt dan de hele dag door snoepen.

2. Vraag je gasten een gerecht mee te nemen. Geloof mij, je gasten zijn blij een bijdrage te leveren en het scheelt jou uren boodschappen sjouwen en koken.

3. Sla toastjes en stokbrood over. Jouw gasten hebben waarschijnlijk thuis al genoten van een overdadige Kerstbrunch. Hapjes serveren om 16.00 is dan te veel.

4. Doe iets actiefs met je bezoek. Breek met de traditie van zitten en eten. Zet een speurtocht uit voor de kinderen. Organiseer een voetbaltoernooi met de hele familie. Ga fietsen en drink onderweg koffie drinken uit de thermoskan. Samen op de Wii Just Dance doen kan ik ook aanraden! Sjoelen, Monopoly. Samen iets actiefs doen geeft meer verbinding dan samen eten.

5. Ga ’s ochtends gewoon een rondje hardlopen of mountainbiken. Geloof mij, dat is heerlijk! Iedereen ligt nog in bed of zit aan een overdadig Kerstontbijt. Jij bent trots dat je de eerste 500 kcal al weer verbrand hebt. Na zo’n gezonde start lukt het veel beter om je niet te overeten!

6. Kerst gaat over samenzijn. Geniet van elkaar, geef elkaar aandacht. Maak tijd voor een goed gesprek in plaats van alleen te praten over het geserveerde eten. Stamppot boerenkool wordt steeds populairder met Kerst! Door minder tijd en energie aan kopen en koken te besteden ben je relaxter. Fijn voor iedereen!

7. Houd je niet van de Kerstdagen, roept dit verdriet op of voel je je alleen? Je bent niet de enige! Kerst is voor veel mensen juist geen fijne tijd, vanwege gedoe in de familie, verbroken contacten, je alleen of eenzaam voelen. Wat doe je dan? Wellicht kun je zelf een paar mensen uitnodigen om bij jou te komen eten. Of maak samen een maaltijd. Uiteraard kun je ook heerlijk gaan wandelen, fietsen, naar de sauna gaan of tijd nemen voor een goed boek. Ga alsjeblieft niet uit frustratie kerstkransjes en banketstaaf eten. Daar krijg je spijt van.

8. Maak gerechten met weinig calorieën. Op onder meer www.voedingscentrum.nl kun je caloriearme recepten vinden. Bijv. bospaddestoelen bouillon, gevulde peer met walnoten of gepofte appel met kaneel (i.p.v. 3 bolletjes ijs met slagroom).

9. Concludeer je op 3e Kerstdag dat je toch te veel gegeten hebt? Jammer. Zo is het dan. Hopelijk heb je er volop van GENOTEN! Ga jezelf niet wentelen in schuld- en schaamtegevoelens. Jezelf veroordelen leidt heel vaak tot dooreten ‘want het maakt nu toch niets meer uit!’.

10. Wat is jouw tip? Hoe zorg jij voor gewichtsneutrale Feestdagen? 

Laat hieronder je reactie achter en je maakt kans op een gratis boek ‘Liefde in plaats van chocola’

Fijne actieve en liefdevolle Feestdagen gewenst.