Ongemak dempen of leven naar je waarden? - Emotie-eten de Baas

Ongemak dempen of leven naar je waarden?

“Fit en uitgerust zijn” is een belangrijke waarde voor mij. Net als me “rustig en tevreden voelen”. Jarenlange ervaring met enthousiast te veel werk op mijn hals halen, volle weekenden en veel sociale contacten hebben uiteindelijk tot het inzicht geleid dat ik me beter voel als ik fit en uitgerust, rustig en tevreden ben.

“Fit en uitgerust zijn” levert mij veel op: ik ben vrolijker, voel me stabiel, m’n emoties zijn prettig, ik heb zin in sporten en koken en geniet van de dagen. Wat een gelukzaligheid! En waarom zorg ik hier niet iedere dag voor??

“Zinvol werk hebben”, “Erkend worden”, “Financiële stabiliteit”, ” blijken andere waarden, die ook om aandacht vragen en iedere keer weer zorgen voor een overvolle agenda. Te drukke dagen leveren bij mij ongemak op. Ik slaap onrustiger, raak snel geïrriteerd, ik voel me zielig ‘omdat ik alles alleen moet doen’, ik voel me schuldig omdat ik geen tijd maak voor mijn oude buurvrouw. Ik krijg meer negatieve gedachten. Eén email met een kritische vraag roep het gevoel op dat het project en ik mislukt zijn! Dit ongemak, de zieligheid, de irritatie, de onrust, de stijve schouders wil ik liever niet voelen. Dit demp ik door ’s avonds al zappend afleiding te zoeken via de TV en door te laat op bed te gaan. Ik heb immers recht op vrije tijd na een lange werkdag.

Brengt dit mij dichter bij mijn waarden “fit en uitgerust, rustig en tevreden zijn”? Het antwoord spreekt voor zich.

En hoe werkt dit voor jou? Welke ongemakken demp jij?

Onze cliënten willen zich gezond voelen: fit, slanker en beter in hun vel. Op sommige dagen lijken deze wensen ver weg. Je hebt bijvoorbeeld overgewerkt, bent laat thuis en je man appt dat hij in de file staat en dus niet gaat koken. Een zak chips is dan verleidelijk. Je frustratie over het overwerk en je vent die weer niet kookt levert vast ongemak op. Ongemak dat je dempt met chips of een diepvriespizza. Herkenbaar? In ieder geval begrijpelijk.

Brengt het je dichter bij je waarde “gezond” zijn? Helaas.

Onze uitnodiging is niet in een vlaag van boosheid toe te geven aan je neiging een zak chips leeg te eten. Neem 2 minuten de tijd om na te gaan wat je ook al weer nastreeft in het leven. “Gezond en fit zijn, slank en me lekker voelen”. Even een kwartier bijkomen en daarna toch een gezonde maaltijd maken helpt je in de goede richting. Gemakkelijk? Wellicht niet altijd. Het betekent wellicht nog een kwartier gefrustreerd zijn omdat je zin in chips of pizza had en nu zelf moet koken. Het blije en gezonde gevoel daarna ken je.

En wat betekent dit voor mij? Inderdaad, vanavond vroeg op bed. Lekker met een goed boek. Dat levert meer rust en ontspanning op dan 6 x langs 10 kanalen zappen.

We zijn benieuwd naar de waarden die jij nastreeft. Wanneer krijgen de waarden voorrang…. en wanneer wint het dempen van je emoties of ongemak met eten? Deel hieronder je ervaringen. Daar ontlenen anderen steun en inspiratie aan. En met jouw reactie maak je kans op een exemplaar van het boek “Liefde in plaats van chocola”.