Mooi weer? Stimulans of lastig? - Emotie-eten de Baas

Mooi weer? Stimulans of lastig?

 width=Mooi weer, is dat een stimulans voor jou? Om vaker naar buiten te gaan, om te wandelen, fietsen, tuinieren in plaats van op de bank te hangen met een kop thee en chocola? Als de lente een stimulans voor jou is om gezonder bezig te zijn, dan is dat geweldig!

Of vind je de zomerse temperaturen ook lastig, zoals veel vrouwen? Voorjaars- en zomerkleding is meestal dunner en bloter. Je kunt je minder verhullen. Ai. Dat ervaar ik al. Ik ben slank, maar met 50+ ziet mijn lichaam er veel minder strak uit dan 10 jaar geleden. Tja.

Maar ja, mijn lichaam geniet wel erg van zon. Dus zodra het kan gaan de mouwen en broekspijpen omhoog. Geen gezicht, wel heerlijk om de zon op mijn huid te voelen.

Stel dat jij nu niet tevreden bent over je gewicht, je postuur en eetgedrag. Je baalt mogelijk dat je nu in het voorjaar weer niet slank en fit bent. Je bent niet blij met je lichaam. Je had gewild dat het anders was. Had ik het maar niet ooit zover laten komen.

Heel begrijpelijke gevoelens en gedachten. De vraag is of je hier beter van wordt. Zetten dit soort negatieve gedachten aan tot gezonde actie? Tot verbetering? Helpt het je om je wens – gezond, slank en fit zijn – in vervulling te zien? Waarschijnlijk niet.

Verandering van gewoonten en gedrag begint met stap 1: Erkennen dat het nu niet ideaal is. Punt. Zonder oordeel. En al helemaal zonder veroordeling.

Constateer dat je met je je lichaam niet de zorg hebt gegeven die het verdient. Constateer dat je je wensen en doelen over je gezondheid nog onvoldoende gerealiseerd hebt. Punt. Zo is het dan. Het is niet leuk, maar dit is de huidige situatie. Een veroordeling, schaamte of schuldgevoel kan een aanleiding zijn om maar helemaal niets te doen ‘want het wordt toch nooit wat’. Het kan een excuus zijn om maar helemaal niet meer te beginnen aan verandering. Oeps, klinkt dat te confronterend?

Stap 2: Zie je ideale leven voor je

Hoe ziet jouw ideale leven er uit over 1 of 5 jaar? Heb je dan een relatie? Ben je een vrolijke moeder? Werk je in loondienst, als ondernemer, als vrijwilliger of ben je  gestopt met werken? Heb je tijd voor je kinderen, hobby, zieke ouders? Ben je gezond? Hoe is het met je gewicht? Geniet je ‘gewoon’ van eten?

Veel van onze cliënten maken hier een collage van. Met inspirerende plaatjes waarbij foto’s van je eigen hoofd op de afbeeldingen van gezonde, fitte, energieke mensen geplakt dienen te worden ;-).

Word je al enthousiast? Of denk je nu: “Ja, ja, dat klinkt mooi, maar zo’n leven is helemaal niet haalbaar voor mij, met mijn eetprobleem, mijn slechte relatie, saaie werk, zorgen over mijn demente moeder”. Bedank je geest voor deze bekende niet helpende gedachten en richt je aandacht weer op hoe je leven een stuk prettiger zou zijn. 

Stap 3: Bedenk iedere dag, bij iedere keuze of je gedrag je iets dichter bij je ideale leven brengt

Ga je van stokbroodjes, pizza en wijntjes genieten op het terras? Of ga je samen wandelen en geniet je daarna thuis van een maaltijdsalade?

Stop je met de sportschool omdat je je niet lekker in je lijf voelt? Of kies je de komende maand voor een wat rustiger les, zodat je je conditie langzaam kunt opbouwen?

Neem je de auto om boodschappen te doen omdat je al moe bent? Of pak je de fiets?

En voor al die momenten dat je toch gekozen hebt voor wijn, bankhangen, chips etc… jammer, maar zo kan dat gaan. Ook daarna mag je het pad richting je ideale leven weer voor ogen houden.

Hoe werkt dat bij jou? Zie jij de lente als een stimulans? Hoe blijf jij op je gezonde pad?