Moederdag met Liefde i.p.v. chocola - Emotie-eten de Baas

Moederdag met Liefde i.p.v. chocola

 width=Moederdag, een dag om zelf verwend te worden of om je eigen moeder extra aandacht te geven.

Wat zou jij of jouw moeder het allerliefste wensen voor moederdag? Chocola, een cadeau, een kaart, een bos bloemen? Allemaal prettige cadeaus. Zeker als ze met zorg zijn uitgekozen.

Of toch liefde? Liefde in de vorm van tijd, aandacht, waardering, een bezoek, knuffels of samen iets ondernemen.

Moederdag kan als heel fijn ervaren worden, met kindertekeningen, knutsels, ontbijt op bed. Deze dag kan ook als lastig ervaren worden. Bijvoorbeeld als je ongewild geen kinderen hebt, als je moeder helaas is overleden of als je geen goed contact met je moeder of kinderen hebt. Moederdag kan je dus liefde opleveren of verdriet en stress. Ik heb zelf geen kinderen en was erg geraakt toen ik van mijn weekendpleegzoon van 6 jaar voor het eerst een moederdagtekening kreeg. Mijn eigen moeder was een half jaar daar voor overleden. Een verschuiving in mijn rol van dochter naar moeder.

In het geval dat je wel een prettig contact met je moeder of kinderen hebt, kan Moederdag toch de nodige druk opleveren. Hoe vind ik het juiste cadeau? Eigenlijk heb ik geen tijd om naar haar toe te gaan. Kan het niet maken om haar dit jaar niet te bezoeken. Leuk dat ze allemaal komen, maar wat een gedoe, ben ik weer druk met boodschappen sjouwen en uitgebreid koken. Stress over hoe het ‘hoort’ op Moederdag en over het voldoen aan verwachtingen. Zucht. Hoe fijn is het als Moederdag gaat over aandacht en verbinding.

Moederdag is daarnaast ook een feestdag met veel verleidingen. Lastig voor mensen die bezig zijn met gezonder eten en die het emotie-eten en verleidingseten onder controle willen krijgen. Gebak, hapjes en chocola roepen je toe: ‘neem mij’. Stel dat je deze verleidingen nog niet goed kunt weerstaan; dan volgt na een dag met te veel gesnoep mogelijk het schuldgevoel, gevolgd door ‘het maakt nu toch niets meer uit’ en nog meer eten. Terugkeren in je gezonde ritme is dan een hele klus.

Mijn uitnodiging voor Moederdag: kies dit jaar niet voor de geijkte bonbons en gebak. Bedenk eens wat jij het liefste zou willen ontvangen van je kinderen.

Vind je het lastig als je chocola krijgt? Zeg dit tijdig en vraag om een cadeau dat je liever ontvangt. Bijvoorbeeld een douche- of body crème, een boek of een bon voor de sauna. Wellicht wil je eigenlijk nog liever een rustige dag, waarbij het eten voor jou verzorgd wordt. Of vind je het fijn met je kinderen te gaan wandelen of fietsen.

En wat zou jouw moeder het liefste willen ontvangen? Vraag niet welk cadeau ze wil, maar wat ze wenst voor Moederdag.

Door bewust stil te staan bij wat jij of je moeder nu echt het liefst zouden willen zou je dit jaar zo maar een heel verrassende Moederdag kunnen hebben.

Ik wens je liefde, verbinding en goede contacten op 14 mei…. dat het een stimulans mag worden om op alle andere dagen ook vaker Liefde en verbinding te ervaren.

Vind jij dat jouw moeder of jijzelf het boek “Liefde in plaats van chocola” verdient, laat het ons dan uiterlijk 11 mei weten in de reactie hieronder. Vertel ook waarom dit boek jou of je moeder goed zou passen. Onder de reacties verloten we 5 exemplaren die voor 14 mei bezorgd worden.