Mindful genieten van chocola! - Emotie-eten de Baas

Mindful genieten van chocola!

Mindful genieten van één blokje chocola? Laat me niet lachen! Die hele reep moet op. Direct. Nu! Herkenbaar?

Greet; ‘ik zou zo graag weer gewoon willen genieten van mijn eten. Van chocola, van één koekje, zonder dat het proppen wordt.’

Mindful eten is een manier waarmee je ervaart dat je ‘gewoon kunt genieten van eten’. Je oefent in heel bewust en met aandacht eten van bijvoorbeeld  één bonbon of één mandarijn.

Greet volgde een workshop Mindful chocola eten: ‘het is ongelooflijk dat ik nu kan stoppen na één bonbon. Ik ruik, zie en proef dan heel bewust de bonbon en geniet er 100% van. Tegenwoordig koop ik in het weekend 2 hele lekkere bonbons. Heerlijk. Goedkope chocola die ik niet zo lekker vond haal ik niet meer in huis.’

Hoe kan Mindfulness of  Mindful eten jou helpen? Mindfulness of opmerkzaamheid vindt zijn oorsprong in het boeddhisme. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn is de grondlegger van de mindfulness- of aandachttraining zoals die in Nederland wordt aangeboden. Hij werkte in een academisch ziekenhuis. Hij is moleculair bioloog en daarnaast ervaren in meditatie en yoga. Hij ontwikkelde een ‘aandachtstraining’ voor patiënten met pijn, met als doel deze patiënten middelen te geven waardoor ze zelf iets aan hun gezondheid en de beleving ervan konden (blijven) doen. Door rustig en heel bewust aandacht te schenken aan spanning in het lichaam, aan pijn en ongemak bleek de pijn te verminderen.

Met mindfulness leer je bewust, in het hier en nu, naar je lichaamssignalen (enorme pijn in mijn rug) en gedachten (ik moet nu eten!!) te kijken zonder iets te willen veranderen.

De Mindfulness methode wordt gebruikt door mensen die anders met hun pijnklachten om willen gaan (zoals ik een aantal jaren geleden… het werkt!), door mensen die meer ontspanning wensen en minder stress (ook deze wens gold voor mij), door mensen die innerlijke rust willen of mensen die bewuster willen omgaan met eten.

Hoe kun jij thuis oefenen met mindful eten?

Kies iedere dag één product dat je heel bewust gaat eten. In het begin kan dat erg onnatuurlijk zijn, lachwekkend of zelfs irritant. Zeker voor mensen, zoals ik, die van snelheid en actie houden en nogal ongeduldig zijn. Zucht. Eet bijvoorbeeld met aandacht een mandarijn.

  1. Ga rustig aan tafel zitten. Pak een mandarijn, een servetje, een afvalbordje. Bekijk de mandarijn van buiten. Ziet hij er goed uit? Glad? Bobbelig? Effen van kleur? Heb je er zin in? Of toch niet zo?
  2. Ruik de geur. Is het prettig? Is de geur sterk of zwak?
  3. Schil de mandarijn. Spettert het?Hoe ziet de binnenkant eruit? Sappig? Of al uitgedroogd?
  4. Geniet van één partje. Hoe voelt dit in je mond? Kauw rustig en ervaar of je de smaak nog proeft als je het partje al doorgeslikt hebt.
  5. Neem daarna het volgende partje. Eet de partjes stuk voor stuk in plaats van met drie tegelijkertijd.
  6. Is de mandarijn op, voel dan of je het lekker vond, of dat het tegenviel.
  7. Maak je handen schoon, ruim de schillen op en voel of dit mandarijntje voldoende was.

Eet de volgende dag Mindul een bonbon, een stukje chocola of een snee brood. Wellicht is het veel spannender om mindful chocola te eten dan een mandarijn. Omdat je gewend was altijd een hele reep chocola te eten. Omdat je een haat-liefde verhouding hebt met chocola. Het gaat erom dat je oefent met eten in aandacht. Je hoeft je niet direct vervuld en gelukzalig te voelen. Chagrijnig en ongeduldig mag ook. De oefening is alleen om met aandacht naar je eigen manier van eten te kijken en met aandacht te genieten van wat je eet. 

Durf je het aan? Doe eens gek. Oefen vandaag en morgen met heel bewust eten van één stukje chocola, een appel, koek of snee brood. Deel je ervaringen hier en maak kans op een gratis exemplaar van het boek ‘Liefde in plaats van chocola’.