Maak je wensen voor 2021 waar! - Emotie-eten de Baas

Maak je wensen voor 2021 waar!

Wat wens jij voor 2021? Dat je gezond blijft? En je naasten ook? Dat het leven weer normaal wordt? Dat je fit en slank bent? Dat je weer gewoon kunt genieten van eten?

Als jij dat wenst, dan ondersteun ik deze wensen uiteraard graag. Ik gun jou dat je wensen en dromen uitkomen. Bij het scheiden van onze wegen ben ik zo vrij nog een laatste boodschap mee te geven, over dat je je wensen zelf deels kunt laten uitkomen.

Als boerendochter heb ik met de paplepel ingegeven gekregen dat ik:

-verantwoordelijk ben voor mijn eigen zaken

-zelf stappen moet zetten als ik iets wil bereiken

-niet moet zeuren, maar gewoon rustig door moet werken

-de dingen moet doen die gedaan moeten worden

Oef, niet echt liefdevolle opmerkingen.

Deze levensovertuigingen van mijn ouders en grootouders hebben in mijn jeugdjaren geleid tot veel weerstanden. Later tot het volgen veel therapie om mijn familie-systemen en mijn eigen pad beter te begrijpen.

Het mooie is dat ik de laatste 10 jaren heel diep ervaar dat ik inderdaad zelf verantwoordelijk ben voor de stappen die in het leven zet, voor de manier waarop ik met tegenslagen en teleurstellingen omga. Voor de manier waarop ik naar mijn eigen gezondheid kijk. Ik heb ontdekt dat het rust en bevrediging geeft als ik de dingen doe die nu eenmaal dagelijks (koken), wekelijks (administratie bijhouden, familie of mijn buren bezoeken) of jaarlijks (plannen, bedenken wat ik belangrijk vindt) gedaan moeten worden.  Ik heb me gerealiseerd dat het mij als 50-plusser meer tijd en moeite kost om mijn gezondheid goed te houden. Mij zielig of teleurgesteld voelen kan, maar helpt niet om mij vitaal en tevreden te voelen.

Zelf iedere keer weer de draad oppakken richting het leven dat ik wil leiden helpt wel. Ruim 10 jaar heb ik met veel passie gewerkt aan het opzetten en verspreiden van de Emotie-eten de baas aanpak. Het is nu tijd om mijn energie te richten op mijn nieuwe passie:  samen met mijn man ga ik als ‘pensionada’ in Noord-Nederland een Ecodorp helpen opbouwen.

Mijn boodschap: bedenk ieder jaar goed hoe je het liefst wilt leven. Maak vervolgens een plan om stap voor stap dit leven te bereiken. Het kan zijn dat je je nu nog geblokkeerd voelt, bijvoorbeeld omdat je denkt dat de eetbuien, het gebrek aan conditie, je gewicht of je zelfbeeld in de weg staan om je ideale leven te bereiken. Dan kan het zijn dat professionele begeleiding of therapie nodig is. Investeer hierin. Ruim je beperkende overtuigingen op. Zodat je je vrijer voelt om wel de stappen te zetten naar een gezonder, actiever leven dat je vervulling geeft.

Gemakkelijk? Nee zeker niet, zo is mijn ervaring. Jij bent wel de moeite waard om het leven te leiden dat je wenst!

Be the change you want to see in this world (bron: Mahatma Gandhi).