Liefde in plaats chocola op Valentijnsdag - Emotie-eten de Baas

Liefde in plaats chocola op Valentijnsdag

Valentijn, ieder  width=jaar weer een heel spektakel. Vroeger als single afwachtend of ik eindelijk een kaart of bos rozen zou krijgen van een leuke bekende of onbekende vent. In 95% van de jaren liep dat op een teleurstelling uit. Of zou ik dan zelf mijn geheime liefde tonen aan een aantrekkelijke man. Toch maar niet. Te spannend. Wat als hij al voorzien is, op mannen valt, mij niet leuk vindt etcetera.

Sinds ik een vaste relatie heb en zelfs getrouwd ben is het rustig. Mijn man houdt niet van ‘die commerciele Valentijns flauwekul’. Geen verwachtingen en geen teleurstellingen. Dat geeft veel rust in mijn hoofd.

En hoe werkt dat bij jou? Hoop en verwacht jij dat anderen jou rozen, chocola of hun liefde sturen op Valentijnsdag? En gebeurt dit meestal?

HOPEN, WENSEN en VERLANGEN is prima. VERWACHTEN dat je verlangens ingewilligd worden, dat is echter niet zo handig. Dan kun je net als ik flink teleurgesteld raken.

LIEFDE, AANDACHT en VERBINDING dat is waar vrijwel alle mensen behoefte aan hebben.  Als jij dit ook graag wilt, VRAAG dit dan aan je geliefde, aan een vriend of vriendin of GEEF het een ander.

Spreek je wensen en verlangens uit.  Wil je graag Valentijnsavond met je hele gezin doorbrengen zonder smartphones en iPads, vraag het. Heb je zin in een etentje met je zussen, beste vriendin of geliefde op Valentijnsdag, stel het voor en wie weet zijn er meer liefhebbers.

Kun je STEUN gebruiken, meld het aan iemand in je omgeving. Is de behoefte groot om samen naar het bos of voorstelling te gaan, vertel het. Nodig iemand uit.

Wat als je nu te weinig mensen in je omgeving hebt waarmee je je VERBONDEN voelt. Tja, dat is een pijnlijke constatering.

Het kan zelfs een grote trigger zijn om het ervaren TEKORT aan te vullen met chocola of ander comfort voedsel. Mijn uitnodiging: stel deze neiging tot dempen van je teleurstelling met eten uit. VERDUUR je gevoelens.

Voel dat je het verlangen hebt, voel dat het verdrietig is dat dit verlangen nu niet ingevuld wordt. Punt.

Onderzoek vervolgens welke stappen jij zelf WEL kunt zetten om meer LIEFDE, AANDACHT en VERBINDING te ervaren in je leven. Met anderen en met jezelf.

Als single had ik veel behoefte aan VERBINDING. De “ideale man die al mijn behoeften zou bevredigen en alle grote vragen in het leven zou oplossen” was namelijk niet voorhanden. Mij meer verbonden voelen heb ik bereikt door bijvoorbeeld  twee keer in de week naar de sportschool te gaan en vaste lessen te volgen. Altijd een gezellig welkom en praatje met de andere dames en enkele heer. Samen mopperen, zwoegen, lachen en daarna ontspannen in de sauna. Meewerken in de biologische moestuin zorgt al zeven jaar voor mooie contacten en een gevoel van verbondenheid. Meditatiedagen en dansfeesten bijwonen eveneens. Al die activiteiten leverden niet direct een vaste leuke man op, wel een warm gevoel van samenzijn met prettige mensen.

Mediteren in groepen en stilteretraites hebben het ook mogelijk gemaakt dat ik meer RUST bij mijzelf kan voelen, waardoor ik minder afhankelijk ben van de juiste woorden of aandacht van mijn naasten. 

Mijn wens voor jou: LIEFDE, AANDACHT en VERBINDING. Ik gun jou dat je stappen vindt en zet waarmee je meer liefde, aandacht en verbinding in je leven ervaart. 

Ik gun jou Liefde in plaats van chocola. Op Valentijnsdag en op al die andere dagen. 

Denk je dat het boek Liefde in plaats van chocola jou hierbij kan helpen? Dan lees ik graag je reactie en win je mogelijk een exemplaar van het boek.