Kleine stappen voor groot succes - KAIZEN - Emotie-eten de Baas

Kleine stappen voor groot succes – KAIZEN

 width=Grote stappen snel thuis. Streng lijnen om snel even 8 kilo kwijt te raken. ‘Bij mij werkt alleen ALLES of NIETS’.  Veel gehoorde uitspraken, met absoluut een kern van waarheid. Als je grote stappen neemt, dan ben je vaak sneller daar waar je wilt zijn. Als je een streng dieet volgt, dan daalt je gewicht vlot. Als je kiest voor de Alles of NIets methode, dan zijn je leefregels absoluut helder en daardoor soms gemakkelijker te volgen. Geen alcohol, geen tussendoortjes en 3 x per week naar de sportschool. Zo’n aanpak heeft uiteraard een positief effect op je gewicht. 

Tot zover het goede nieuws.

Ondertussen weten jij en ik dat die absolute aanpak heel vaak niet werkt op de langere termijn. 

Volgens de Japanse KAIZEN methode komt dat ondermeer omdat je lichaam en geest in de weerstand gaan bij rigoreuze veranderingen. Je hersenen signaleren gevaar bij grote wijzigingen. Dat betekent dat je op WILKSKRACHT en met DISCIPLINE door moet zetten. Vaak kost dat op de lange duur te veel energie. Een reden om je nieuwe gedrag weer op te geven!  

De Japanse KAIZEN methode bepleit daarom zo klein mogelijke stapjes te nemen. KAIZEN betekent veranderen naar beter of verbetering.

Gezonder eten? Neem elke dag één worteltje. Nog te moeilijk? Begin met een hápje van een wortel. Kijk, dat lijkt haalbaar.

Happinez laat ons weten: “Psycholoog Robert Mauer schreef een boek over Kaizen, de kunst van kleine stapjes.

De kleine stapjesdie hij beschrijft lijken soms lachwekkend klein, maar ze hebben grote gevolgen. Zo geeft hij het voorbeeld van een vrouw die om medische redenen moest afvallen en moest gaan sporten. Een project waarvan ze (als alleenstaande moeder met een baan en twee kleine kinderen) al moe werd als ze eraan dacht. In plaats daarvan vroeg Mauer ha ar om elke avond een minuut te gaan staan voor de televisie, in plaats van te zitten. Een minuut staan? Klinkt als onzin, maar het was wel háálbaar. Dat minuutje hield ze vol. Het werd twee minuten. Het werd wat meer bewegen. Het werd sporten – enfin, het werd een succesverhaal.

Het geheim? Bij Kaizen maak je de stapjes zó klein dat er geen wilskracht voor nodig is om het vol te houden. Vervolgens voel je er goed over dat je het volhoudt, waardoor het nog leuker wordt ook, en je gaandeweg grotere stappen neemt – het is een positieve spiraal.”

Verandering door kleine successen, door stap voor stap gewoonten te veranderen. Hoe zou dat voor jou zijn? Tja, het zorgt waarschijnlijk  niet voor – 5 kg in een maand. Mogelijk wel voor vaker koken, vaker de fiets pakken in plaats van de auto, snoeptomaatjes eten als afwisseling van koekjes, 2 avonden per week op tijd op bed in plaats van bankhangen en snaaien en de trap nemen in plaats van de lift. Kijk, dat zou zo maar kunnen leiden tot – 1 kg per maand. Als je daar rustig mee doorgaat, inderdaad, dan ben je na een jaar12 kilo kwijt!

Hoe werkt dat bij mij? Ik roep al jaren dat ik iedere avond voor 23.00 in bed wil liggen. Helaas lukt dat niet altijd, omdat…… kies maar een smoes. Als ik laat opblijf, terwijl ik heel moe ben, dan ga ik hartig snaaien om mijn lege batterij op te laden. Dat betekent dat ik het nog een uurtje voldhoud op de bank. Kortom: 600 kcal en een uur later sleep ik mijzelf naar bed. Gevolg: moe opstaan. Dat strenge regime werkt dus niet bij mij. Het lukt me inmiddels wel om 4 of 5 avonden per week om ca 22.45 naar boven te gaan. Dan ben ik nog fit genoeg om in bed te lezen. Heerlijk. Dat bevalt zo goed, dat ik steeds vaker op tijd naar boven ga. Mijn man helpt mee, door regelmatig om 22.00 de TV uit te doen.

Hoe werkt dat bij jou? Welke kleine stappen hebben bij jou geleid tot blijvend resultaat?