Huisjes van Jelle - Emotie-eten de Baas

Huisjes van Jelle

De maand augustus is voor de meesten van ons DE vakantiemaand.

Gré kwam na haar vakantie weer bij mij voor een consult. Mijn vraag ”hoe is je vakantie geweest?” werd beantwoord met “Nou ik mag wel weer op vakantie……”. Ze vertelt mij hoe haar augustusmaand verlopen is:

Wat ging er vooraf aan mijn vakantie:

  • Op het werk alle werkzaamheden afmaken en een uitgebreide overdracht met alle aandachtspunten voor mijn collega. Dat betekent dat de Werkkamer meer tijd vergt.
  • Het huis moet schoon en de tuin moet onkruidvrij en gras gemaaid, kleding gewassen en in de koffers, boodschappen doen. Dit betekent dat de Verplichtingenkamer ook veel tijd vergt.
  • Voordat we weggaan moet ik nog even bij m’n ouders en schoonouders langs. Ook moet ik de buren zeggen wat ze moeten doen voor de post en de dieren. Dus ook de Privékamer vergt de nodige tijd.
  • Conclusie: Mijn IK-kamer is niets meer van over. Ik ben uitgeblust, en heb ook alles alleen moeten doen.

Maar we zijn 2 weken heerlijk weggeweest, geen stress van werk en verplichtingen. Kinderen waren niet vervelend. Mijn partner en ik hebben heerlijke en gezellige avonden samen buiten zitten praten, waar we thuis vaak geen tijd voor hebben.

Na 2 weken kom ik thuis:

  • Boodschappen doen. Alle kleding moet ik wassen en opruimen, vakantiespullen opruimen. Huis weer schoonmaken, want overal ligt stof.  Het onkruid en het gras gigantisch gegroeid, dus dat moet ook weer netjes voordat ik maandag aan het werk ga. De Verplichtingenkamer barst in één keer weer uit z’n voegen.
  • Zaterdag moet ik ook even naar de buren om te bedanken. Hier blijf ik dan hangen voor een drankje en een hapje. Zondag gaan we naar mijn ouders en schoonouders. Ook zij willen graag dat ik blijf eten. De Privékamer is meteen vol.
  • Maandag op mijn werk, zit de mailbox vol en is mijn collega zonder overdracht en met achterstallig werk op vakantie gegaan. Gevolg: frustratie en meerdere dagen overwerken. Ook de Werkkamer barst in één keer uit z’n voegen.

Woensdagavond plof ik op de bank. Waar is mijn vakantiegevoel? Eigenlijk zou ik nu ook nog moeten sporten. Maar mijn IK-kamer is niets meer van over.

Gré zit voor en na haar vakantie in het Huisje van Jelle met 20% bewust en 80 % onbewust.

Hoe ga jij met de maand augustus om?

Wat zou je anders kunnen doen, om voor en na de vakantie je IK kamer te behouden?

  • Minder van jezelf eisen qua werk. Je collega kan het prima overnemen. Na de vakantie hoeft niet iedere mail direct beantwoord te worden. Hierdoor kun je je werkkamer redelijk binnen de muren houden, misschien ietsje er buiten. Je kijkt goed wat prioriteit heeft.
  • Kan iemand van het gezin de boodschappen doen? Na de vakantie kijken wat prioriteit heeft: moet de vakantiekleding direct weer schoon in de kast of heeft iedereen nog wel wat in de kast liggen? Als het gras hoog staat, maar het onkruid mee valt, maai dan alleen het gras of vraag hulp van huisgenoten. Zo hou je je Verplichtingenkamer binnen de bestaande muur.
  • Moet je bij iedereen op bezoek gaan of kun je ook eerst alleen bellen en op een later tijdstip op bezoek gaan? Dit vergt minder tijd, waardoor de Privékamer ook binnen de bestaande muur kan blijven

Door deze aanpassingen hou je je IK-kamer in tact en behoud je de energie die je tijdens de vakantie terug had gekregen. Je zit dan in het Huisje van Jelle met 40% bewust en 60% onbewust.

Ik wens je een fijne vakantie-augustus maand met Het Huisje van Jelle met een bewust behouden IK kamer.