Het Olifantenpad van vaste gewoonten - Emotie-eten de Baas

Het Olifantenpad van vaste gewoonten

 width=Volgens mijn man ben ik een gewoontedier. Ik houd van vaste structuren en regelmaat. Dat klinkt niet opwindend, wel gezond en verstandig ;-). Het lastige is dat ik ook veel regelmaat heb ik mijn minder gezonde gewoonten. Zoals:

1. Iedere dag een glas wijn bij mijn avond eten

2. Heel vaak een bounty als ik  meer dan een uur naar huis moet rijden na een intensieve klus

3. Iedere avond om 19.00 koffie met een stukje chocola. Oke, 2 stukjes chocola. Daarna een glas thee met weer 2-3 stukjes chocola

4. Iedere avond om 22.00 heb ik zin om verder te snaaien, vooral als ik moe ben en een lege batterij heb.

Herkenbaar? “Overdag gaat het wel, maar ’s avonds, dan ga ik snaaien!” Hier kan sprake zijn van emotie-eten. Je dempt je frustratie, onrust, eenzaamheid met snoepen en snaaien. Of je vult je lege batterij op met eten, zodat je het op bed gaan nog een uurtje kunt uitstellen. Onderzoek of dit bij jou het geval is.

 width=

Zo niet, dan zijn deze vaste patronen  vaak Olifantenpaden. Vast gebaande paden door de jungle of in mijn geval in mijn hersenen.

Zie in de video hoe je zelf een Olifantenpad maakt en hoe je nieuwe paden aanlegt.

NB het heeft mij circa 1,5 maand gekost om mijn 2e ronde chocola om 21.00 te vervangen door fruit. Zucht. Veel oefenen, steun van mijn man die het fruit schilt 😉 en het heeft gewerkt!

Daarnaast ga ik nu door de week vrijwel altijd om 22.00 of uiterlijk 22.30 op bed. Dat uitstellen om naar mijn slaapkamer te gaan leidt alleen maar tot meer vermoeidheid en nog meer moeite om naar boven te gaan en het ritueel van tandenpoetsen, make-up eraf en omkleden te starten. Nu ga ik vroeg op bed en kan ik nog lekker een tijdje lezen. Het scheelt ook ca 250 kcal!

Mijn uitnodiging: kies nieuwe paden waar je je beter bij voelt. In geval van snaaien: kies ’s avonds fruit of een schaaltje yoghurt op een vast moment. Of kies 1 cracker met kaas als je de neiging hebt naar chips te grijpen. Sta je zelf toe om iedere avond nog één keer iets te eten dat gezond is. Dan ben je gevoed en kun je trots zijn. De nieuwe gewoonten dienen net als je oude gewoonten ingesleten worden. Een kwestie van veel oefenen dus. Logisch dat het regelmatig ‘fout’ gaat. Dat hoort erbij. De volgende dag mag je weer oefenen met je nieuwe Olifantenpad.