Goede voornemens? Maak realistische plannen! - Emotie-eten de Baas

Goede voornemens? Maak realistische plannen!

Heb jij wensen voor 2016? Gelukkig en gezond zijn? Minder werken en meer vrije tijd?

Heb je deze dagen wellicht zelfs goede voornemens bedacht om deze wensen uit te laten komen? Nooit meer drinken, geen chocola meer, 3 x per week naar de sportschool, meer tijd voor jezelf of je gezin nemen?

Klinkt goed. Helaas….de meeste goede voornemens zijn op 5 januari al gesneuveld. De rest volgt vaak op 10 januari. Hoe dat komt? Meestal bestaan je goede voornemens uit fantasieën of vage dromen. “Ik ga het hele jaar gezond leven” “Ik wil een eigen zaak beginnen”. Dromen zijn bedrog? Ik denk dat jouw dromen er zijn om te realiseren. Dat betekent echter dat je de fase van fantaseren achter je moet laten en aan de slag moet!

Vergeet goede voornemens als “ik ga afvallen”. Stel een specifiek doel:  ik ben 5 kilo lichter op 30 maart 2016. Dit is een helder doel dat je iedere dag voor ogen kunt houden. Daarna maak je een stappenplan. Vijf kilo afvallen in 3 maanden, dat betekent dat je bijna 2 kilo per maand moet afvallen, of een 1/2 kilo per week.  Bij de 3e Nieuwjaarsreceptie deze week maak je wellicht een plan om de hapjes te weerstaan. Of je gaat op zaterdag en zondag toch die stevige wandeling maken.

Mijn welgemeende advies: verspil je tijd, energie en humeur niet meer met goede voornemens als je ze niet echt wilt realiseren. Dit leidt alleen maar tot frustratie. Wil je gezonder leven, goed voor je lichaam en geest zorgen, wil je 10 kilo of meer kwijt? Ga hier alleen mee aan de slag als je er echt klaar voor bent en bereid bent hier minimaal een jaar aan te werken. Zo niet, dan is dat geen probleem. Begin niet aan je zoveelste goede voornemen. Accepteer dat de tijd er nu nog niet rijp voor is. Acceptatie geeft meer gemoedsrust dan halfslachtige pogingen om je voornemens vol te houden en het bijltje er na een week of een maand bij neer te gooien.

Wil je je wensen in 2016 wel laten uitkomen? Heb je wensen op het gebied van gezondheid en afvallen? Gebruik dan een stappenplan.

1. Bedenk, visualiseer of beschrijf precies welke droom je wilt uit laten komen. Zorg dat je een helder einddoel hebt, dat je voor ogen kunt zien.

Ik laat al mijn cliënten beschrijven hoe hun leven er over 1 of 5 jaar uitziet als ze helemaal niets veranderen: nog 10 kilo zwaarder, kleding in de grote maten winkel kopen, niet in badpak durven, niet zwemmen met de (klein)kinderen, lusteloos op de bank hangend, balend van mijzelf dat ik 5 jaar verloren heb laten gaan. Neem 15 minuten de tijd om deze lijst voor jezelf te maken. Confronterend? Zet nu een dik rood kruis door deze lijst.

Bedenk en beschrijf dan hoe je  leven er over 1 of 5 jaar uitziet als je nu wel gezonder gaat leven: 10-20 kilo lichter, met vriendinnen kunnen winkelen, weer zwemmen met de kinderen, voor een groep durven staan, lage bloeddruk, ontspannen naar de kroeg gaan, zonder zweten en hijgen de trap op kunnen, wandelvakantie houden.

Van deze doelen maak je een collage met plaatjes van het actieve gezonde leven over 5 jaar. Deze kleurrijke collage’s hang je net als mijn cliënten op de koelkast, op sla je op in je smartphone.

Sinds drie jaar stel ik ieder jaar mijn doelen op gebied van mijn bedrijf, omzet, winst, gezondheid, rol in de maatschappij. Dit levert jaarlijks een helder beeld op en helpt mij om mijn bedrijfsdoelen te halen (het werkt echt!) en te zorgen dat ik mijn privé-wensen, zoals in conditie blijven, iedere dag buiten zijn, mediteren, weekenden en vakanties met mijn pleegzoontje, wekelijks genieten van de natuur, minimaal 1 x per maand dansen, 1 x per 2 weken koken voor vrienden ook realiseer.

2. Maak een realistische planning om deze doelen te behalen

a. sporten en bewegen: ben je nu lusteloos en heb je een matige conditie? Begin dan met 3 x per week 20 minuten wandelen of met 2 x per week 30 minuten fietsen. Koop niet direct een sportschool abonnement voor 3 x sporten per week. Dat ga je niet volhouden. Heb je al een redelijke conditie? Dan kun je gaan hardlopen, mits je een opbouwschema gebruikt, van bijvoorbeeld 1 minuut joggen en 1 minuut wandelen. Zo kun je wellicht 15 -20 minuten buiten zijn. Na 3 x kun je 1,5 minuut joggen afwisselen met 1/2 minuut wandelen. Geloof mij, ik ben slank en heb een redelijke conditie. Ook ik moet het hardlopen iedere keer weer opbouwen na een zomer- winter-, regen- of andere excuus-stop.

b. afvallen: 1-2 kilo per maand is echt voldoende. ‘Duurt veel te lang, er moet wel 20 kilo af’. Dit hoor ik veel. Voor de snelle rekenaars: als je 1,5 kilo per maand afvalt, dan ben je over een jaar 18 kilo kwijt. Spectaculair!

c. voldoende vrije tijd en ontspanning: bedenk eerst hoe jij dit wilt bereiken. Ik ben bijvoorbeeld deze week gestart met 2 x per week sporten op de sportschool. Dit doe ik vroeg in de avond. Dit helpt mij de volgende doelen te bereiken: een betere conditie, een strakker lijf (de leeftijd gaat tellen!), gezellige sociale contacten (‘hè ben je er eindelijk weer, we vroegen ons al af waar je was, de donderdagles is ook leuk’) en het zorgt ervoor dat ik minder lang doorwerk en dus meer vrije tijd heb.

Jouw doel is bijvoorbeeld dagelijks een 1/2 uur helemaal voor jezelf hebben. Maak hier een plan op. Vertel je gezin dat je dagelijks tussen 20.30 en 21.00 niet gestoord wilt worden. Ga op je eigen (slaap)kamer zitten, lees een boek, geniet van een ontspannings CD, neem een bad of bel een vriendin.

3. Laat je ondersteunen

Voor mijn bedrijf heb ik onder meer een coach ingeschakeld die mij helpt met realistische doelen stellen en maand- en weekplanningen maken. Ja uiteraard kan ik ook zelf plannen opstellen en uitwerken en ja deze coach kost geld. Het helpt mij echter om met een frisse blik van een coach te kijken naar mijn eigen plannen en vooral naar mijn uitvoering van mijn plannen. Dat ik er geld voor betaal is voor mij een extra stimulans.

Wil jij steun bij het behalen van je doelen? We begeleiden je graag, individueel of via het groepsprogramma.

Eind januari – begin februari starten er groepen in Nietap, Groningen, Haren, Steenwijk en Emmeloord.

4. Wat zijn jouw concrete doelen voor 2016 en welke eerste stappen ga je zetten om ze te halen?

Laat het ons weten. Met het delen van jouw concrete acties stimuleer jij ook anderen. Laat je plannen svp horen! Onder de inzenders van een reactie verloot ik het boek “Lilefde in plaats van chocola”.