Wat is het verschil tussen emotie-eten en een eetstoornis. - Emotie-eten de Baas

Wat is het verschil tussen emotie-eten en een eetstoornis.

valentijnsboom

Heb jij de neiging om te gaan snoepen en snaaien bij lastige gevoelens zoals stress, spanning of onrust?

En voel jij je schuldig nadat je te veel hebt gegeten? Heb jij al veel diëten gedaan maar viel je bij tegenslag vaak weer terug in oude patronen? Dan zou jij een emotie eter kunnen zijn én hierin ben jij zeker niet de enige!

Uit onderzoek ( T. van Strien 2009) blijkt dat 40 % van de obese mensen last heeft van emotie eten. Emotie eten staat voor het dempen van lastige gevoelens met eten van suiker- / vetrijk voedsel.  Het eten brengt jouw DIRECT op dat moment een gevoel van rust, ontspanning of plezier. Dit is prettig en van nature willen wij ons allemaal graag prettig voelen. Logisch dus dat je gaat eten wanneer jij je niet prettig voelt.

Twijfel je of je er misschien niet meer aan de hand is dan emotie eten? Hieronder lees je het verschil tussen emotie-eten en een eetstoornis.

Gevoelens dempen

Bij emotie eten is er vaak sprake van verstoord eetgedrag waarin je eten kan gebruiken om lastige gevoelens te dempen. Eten kan gebruikt worden als copingmechanisme –  wat betekend – hoe om te gaan met stressvolle omstandigheden, life events of tegenslag. Wanneer je last hebt van emotie eten hoeft er geen sprake te zijn van overgewicht en-/of forse eetbuien maar kun jij er wel degelijk last van hebben. Last betekend dan, het belemmert je in het afvallen waardoor je je niet fitter voelt en misschien ook je bloedsuiker/darmklachten niet onder controle krijgt. Het speelt niet zoals bij een eetbuistoornis een alles bepalende rol waarbij je vaak ook geen aandacht meer hebt voor werk studie of sociale contacten.

Forse eetbuien en controleverlies

Emotie eten kan uiteindelijk  tot een eetbuistoornis lijden waarin je frequent ( minimaal één keer per week gedurende minimaal drie maanden) forse eetbuien hebt en gevoelens van controleverlies ervaart. Bij een eetbuistoornis is de lijdensdruk fors en is er een extreem gevoel van schaamte- en schuldgevoel. Een eetbuistoornis valt onder de DSM-V classificatie van psychiatrische stoornissen. 1-3 % van de bevolking is bekend met een eetbuistoornis en vaak is er ook nog sprake van andere psychiatrische stoornissen zoals een depressie -/ angststoornis. Vaak is specialistische GGZ hulp vereist voor herstel. Bekijk ook NAE – Nederlandse Academie voor Eetstoornissen – Eetstoornissen (naeweb.nl) voor meer informatie.

Wil je weten of je Emotie-eter bent, doe de test: ‘Ben ik een emotie-/ verleidingseter?’om inzicht te krijgen in jouw type eetgedrag via: Emotie-eter of Verleidingseter? – Emotie-eten de Baas.

Aan de slag met emotie eten

Als je een emotie eter in jezelf herkent, kan het fijn zijn om daarmee aan de slag te gaan. Emotie eten kan je belemmeren in afvallen, je fitter voelen of je bloedsuiker onder controle krijgen. De emotie eten de baas methode is een praktische en inzicht gevende methode waarin jij vaardigheden leert om  grip te krijgen op het emotie eten, bewust te worden van de onderliggende patronen en stappen te zetten richting een gezonde relatie met eten. Deelnemers ervaren aan het einde van het begeleidingstraject vaak meer rust en plezier in het eten en vallen geleidelijk af zonder streng dieet.

Nieuwsgierig? Neem contact op voor een gratis intakegesprek bij een van onze specialisten in de regio

Hartelijke groet,

Sara en Judith namens de Emotie-eten de baas specialisten.