Emoties onderzoeken in 3 stappen - Emotie-eten de Baas

Emoties onderzoeken in 3 stappen

1patroonMaria: “Gisteren een blauwe envelop ontvangen. Direct paniek. Dus koffie met een paar koekjes, ok, met 6 koekjes. Envelop geopend. Ik snapte weer niets van de brief. Toeslag eraf. Aanslag erbij. Ik moet iets bijbetalen. Waarom? Ik wil het niet weten. Belastingdienst aan de kant en 2e kop koffie met de rest van het pak koekjes.”

“Ja, dit soort situaties geeft mij zoveel onrust. Dan moet ik gewoon eten.”

“Of vorige week, mijn collega was kortaf tegen me. Ze had geen tijd voor een praatje. Ik baal daar echt van. Voel me ongemakkelijk. Thuis ga ik dan malen wat er aan de hand zou kunnen zijn. Dus eerst maar chips genomen om weer tot rust te komen”.

Maria heeft het gevoel dat er ‘altijd’ wel een aanleiding is om te gaan eten. Zodra ze zich onrustig, verdrietig of boos voelt grijpt ze naar eten. “Door te eten heb ik even afleiding. Het is ook troost. Ik doe het al jaren. Een heel vast patroon. Ja, waarschijnlijk is het een verslaving geworden”

 

Maria’s voorbeelden zijn denk ik herkenbaar. ‘Lastige’ gevoelens willen we liever niet ervaren, dus we zoeken afleiding (TV kijken i.p.v. de blauwe envelop te openen), we dempen onze onrust (pak koekjes wegwerken i.p.v. deze te ondergaan) of kiezen voor een struisvogelpolitiek (kop in het zand c.q. hand in een zak chips). Als je baalt van je eetbuien, als het overeten leidt tot overgewicht en als je hier van af wilt, dan is het helpend om jouw neiging tot snoepen en snaaien bij ‘lastige’ emoties te onderzoeken.

Veel vrouwen verzuchten: “ik weet niet wanneer ik ga snoepen of waarom.  Eigenlijk heel vaak. Ik zit dan niet lekker in mijn vel. Dan moet ik gewoon eten. Waarom? Ik weet het niet. Ik baal ervan”.

Fenna Janssen, Emotie-eten de baas specialist©: vaak wordt gedacht “het emotie-eten overkomt mij, ik kan er weinig aan doen, het overvalt mij’. Als je het snoepen en snaaien onder controle wilt krijgen, dan is onderzoek nodig. Dan is het nodig om de brij te ontrafelen.

Onderzoek jouw patroon van Emotie-eten in 3 stappen:

1. Bedenk en noteer 3 situaties waarin jij de neiging hebt te veel te eten

Wees, net als Maria, zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld: als mijn moeder gebeld heeft, als mijn kind weer niet wil eten, als ik moet overwerken, als Henk zegt ‘zou je dat nou wel nemen?’, als geen enkele broek mooi zit.

2. Noteer per situatie hoe je je voelt

Verdrietig omdat mijn moeder duidelijk dementerend is, wanhopig omdat mijn peuter weigert te eten, overbelast na weer een dag overwerken, boos op Henk, gefrustreerd over mijn lijf.

3. Noteer wat je op dat moment het allerliefste zou willen

Dat hoeft niet realistisch te zijn. Bedenk wat je op dat moment, bij het voelen die ‘lastige’ emoties zou willen… iets anders dan eten. Een gesprek met mijn zus over onze demente moeder? Hulp van mijn man bij het eten van onze peuter? Dat mijn manager eindelijk een compliment geeft. Dat mijn collega’s hun eigen werk opknappen. Dat ik opeens maat 40 zou hebben i.p.v. maat 48.

 

Als je je ‘lastige’ gevoelens niet direct dempt onder een laag chocola of een zak chips, dan ontdek je hoe je je echt voelt en wat je het liefste zou willen op dat moment. Je verlangens zijn waarschijnlijk logisch en legitiem. Je wilt graag een compliment van je manager en je eet thuis een zak chips leeg. Dit lijkt geen handige strategie. Dat compliment komt er op deze manier niet en je baalt van de extra kcal. Of je wilt graag hulp bij het begrijpen van de belastingpapieren, maar kiest voor een pak koekjes. De onrust over de belastingbrief blijft.

Stel bij onrust, verdriet, boosheid de neiging om direct naar eten te grijpen uit. Blijf op je stoel geplakt zitten en noteer in 3 stappen wat er aan de hand is.

Maria: “maar dan neem je mijn fopspeen af! Je neemt mijn troost en comfort af! Dan word ik gek, als ik niet direct kan eten!

Niet naar eten grijpen maar 1. de situatie, 2. je gevoel en 3. je verlangen onderzoeken, is inderdaad spannend. Zo ervaren veel mensen dat. Je gevoel van boosheid, verdriet of onmacht wordt hierdoor meestal juist sterker. Heel vervelend. Het goede nieuws i, dat deze ‘lastige’ gevoelens na een paar minuten over het hoogte punt heen zijn. Je gevoelens zijn sterk, worden nog sterker en zwakken weer af, aldus veel mensen die hier mee geoefend hebben.

Maria gaat ermee oefenen. En jij?

Ik ben heel benieuwd naar jouw patroon van Emotie-eten. Wil je de 3 stappen delen? Daar help je veel anderen mee.

Met jouw reactie maak je kans op een gratis exemplaar van het boek “Liefde in plaats van chocola”.

1. Noteer een situatie waarin jij de neiging hebt te veel te eten

2. Noteer hoe je je op dat moment voelt

3. Noteer wat je op dat moment het allerliefste zou willen