Emoties onderzoeken i.p.v. weg eten - Emotie-eten de Baas

Emoties onderzoeken i.p.v. weg eten

Emoties onderzoeken i.p.v. weg eten

1patroonEllen: “Ik merkte vandaag dat ik een snaai neiging had, nadat ik de kinderen op bed had gedaan….. 18.00uur thuis van het werk, eten was gelukkig al klaar bij thuiskomst….. lichtelijk wat strijd aan tafel, want onze zoon van 3 wil liever niet eten en die van 1 wil alles zelf doen. Na het eten met beide kinderen nog even een stukje gewandeld….even een frisse neus halen en toen door naar bed.

Als ik dan beneden kom, denk ik: Zo nu even tijd voor mezelf voordat ik nog ga zitten voor school….. wat ik zal ik eens even pakken……
Ow nee… bezinning….eerst tot jezelf komen, zonder eten…..
Dus ben toch maar gaan zitten meteen achter de laptop…. kwam meteen tot de conclusie dat ik moe ben en dat dit geen goede reden is tot eten.
Toch nog maar eerst even een vriendin gebeld om te horen hoe het daar was
En nu doe ik nog steeds geen schoolwerk, maar ben druk met de mail (uitstel is ook een van mijn sterke punten)….
Maar goed…. deze eetbui hebben we weer overleefd….. op naar de volgende uitdaging!”

 

Ellen is aan de slag met Emotie-eten de baas. Het lukt haar om te ontdekken:
1. wanneer ze de neiging heeft tot onnodig eten: als ze eindelijk tijd voor zichzelf heeft
2. wat het gevoel is op dat moment: moe. Volgens haar geen reden om te eten

Wil je het emotie-eten, het troosteten onder controle krijgen, dan nodig ik jou uit  jouw patroon van emotie-eten te onderzoeken. Veel vrouwen verzuchten: “ik weet niet wanneer ik ga snoepen of waarom.  Eigenlijk heel vaak. Ik zit dan niet lekker in mijn vel. Dan moet ik gewoon eten. Waarom? Ik weet het niet. Ik baal ervan”.

Fenna Janssen, Emotie-eten de baas specialist©: vaak wordt gedacht ‘het emotie-eten overkomt mij, ik kan er weinig aan doen, het overvalt mij’. Als je het snoepen en snaaien onder controle wilt krijgen, dan is onderzoek nodig. Dan is het nodig om de brij te ontrafelen.

In de bijeenkomsten ontrafelen we het patroon door de volgende vragen te beantwoorden:
1. noteer 3 situaties waarin je de neiging hebt te veel te eten (bijv. in de auto naar huis, na een hectische werkdag)
2. noteer je gevoel bij deze 3 situaties (bijv. moe, chagrijnig, verdrietig, eenzaam, boos)
3. noteer wat je op dat moment het allerliefste zou willen (bijv. een luisterend oor,  rust in plaats van gezeur aan mijn hoofd, waardering).

Bij dit onderzoek kunnen veel gevoelens loskomen. Zoals verwoord door Roelien: “Het was een bijzondere avond met openhartige gesprekken, fijn. Het heeft bij mij weer veel losgemaakt. Toen ik mijn vriend zag heb ik eerst even alleen maar gehuild…alles kwam er even uit. Ik merk aan mezelf dat ik op zo’n avond toch nog niet al mijn emoties durf te uiten, veel zit erg diep. Dat hebben meer van ons denk ik.. Maar jij weet zo goed de juiste vragen te stellen, echt heel fijn. We hebben nog een lange weg te gaan met elkaar, maar ik heb er alle vertrouwen in.”

Ik nodig jou uit ook jouw patroon van emotie-eten te onderzoeken. Laat je antwoorden op de 3 vragen onderstaand achter. Daar help je anderen mee. En je maakt kans op een gratis boek “Liefde in plaats van chocola”.

Wat zijn de 3 situaties waarin jij de neiging hebt te veel te eten?
2. Hoe voel je je dan?
3. Wat zou je dan het allerliefste willen … (behalve chocola of chips)